Search the site
  • hu
Share this page on
Facebook
Twitter
MÍTOSZOK ÉS LEGENDÁK KÖZÖTT

Sok ember számára, akik a reggelizés reggelenkénti rítusához vagy a tradicionális kis csésze eszpresszóhoz vannak szokva, talán nehéznek tűnik a kávé mélyen gyökerező eredetét felismerni, nem is beszélve a számos történetről, amelyek az évszázadok során a kávéról keletkeztek.

A különböző iszlám országokban már a 14. évszázad óta isszák a kávét. A jemeni Chehodet kolostor szerzetesei is egy titokzatos cserje piros bogyóinak magjait használták, hogy az imák hosszú éjjelein ébren maradjanak. A legenda úgy tartja, hogy a barátok voltak az elsők, akik kávét pörköltek.

A legendáktól eltekintve, a kávé őshazája Etiópia, pontosan mondva Kaffa tartomány, ahonnan a kávé neve is származik. Más források a nevet a török „kavhè” szóra vezetik vissza, amely maga is az arab „qahwa” szóból ered, aminek a jelentése „izgató, erőteljes”.
Az európai utazók a 16. században Törökországban fedezték fel a kávét, ahol az első kávéházak nyíltak. Ezeket a kávéházakat a „képzett emberek iskolája”-nak vagy a „tudás akadémiája”-nak is hívták, mivel az értelmiségi találkozások helyszíneiről volt szó. Ebben az időben kezdték meg az arab kereskedők a kávé nyersanyagát nyugatra is exportálni.

A kávé gyors elterjedése Európában végül a rákövetkező évszázadban kezdődött.

Az első kávéüzlet  (”bottega del caffè”) 1645-ben nyílt meg Velencében, a Szent Márk téren az “Arcate delle Procuratie” árkádjai alatt, miután a velenceiek a kávét elsősorban orvosságként ismerték. Az első „bécsi kávéház” 1683-ban nyitotta kapuit. A legenda úgy tartja, hogy miután a törökök vereséget szenvedtek, számos zsákot hagytak hátra tele kávéval. A zsákokat egy Kolschitzkky nevű kerekedő kapta hűséges szolgálatai jutalmául, és kizárólagos jogot kapott a kávé kimérésére Bécsben.

Az erős kereslet és a magas adók, valamint a szállítási költségek miatt, amelyek erősen befolyásolták az árakat, elkezdték a növényt a világ más részein is termeszteni. Így történt, hogy a hollandok Jáván termesztettek kávét, a franciák Martiniquen és az Antillákon. Az angolok, spanyolok és portugálok Afrikában, Ázsiában és Közép-Amerikában termesztették a növényt.