Search the site
  • hu
Share this page on
Facebook
Twitter
A TERMESZTÉS

A kávécserjének meleg, nedves klímára van szüksége, ezért Afrika, Ázsia és Amerika egyenlítői vidékein nő.

A termesztéshez egyenletes, 15 és 25 Celsius fok közötti hőmérsékletre és nedves talajra van szükség. A növények akár 10 m magasra is megnőnek, de általában kb. 3 m magasra metszik, hogy megkönnyítsék a betakarítást.

A Robusta fajta alkalmazkodik a különböző magasságokhoz és hőmérsékletekhez, és jobban ellenáll a betegségeknek és kártevőknek. Az Arabica kissé érzékenyebb fajta, amely nem szereti a túl nagy meleget és nedvességet. Az Arabica a széltől védett lejtőkön nő 900 és 1200 m magasság között. A Robustát a tengerszinttől 500 m magasságig termesztik.

Az év során két vagy három virágzásra kerül sor: a virágzási időszakok és a gyümölcsök érése közötti idő hat és tizennégy hónap között változik. Az éves termés növényenként 1.5-2 kg kávét tesz ki, csak a legmodernebben felszerelt ültetvényeken lehet ezt az értéket túlszárnyalni.

A legnagyobb kávétermelő Brazília, őt követi Vietnam, Kolumbia, Indonézia, India és Guatemala. Dél-Amerikában első sorban az Arabica fajtát termesztik, ami a világ szükségletének háromnegyedét lefedi, míg Afrikában, Indiában, Indonéziában és Vietnamban főleg a Robusta termesztése folyik.