Search the site
  • hu
Share this page on
Facebook
Twitter
AZ ELŐKÉSZÍTÉS

A gyümölcsben magként elhelyezkedő kávészemeket két különböző módszer segítségével választják el a gyümölcshústól és tisztítják meg: a száraz és a nedves előkészítéssel.

A száraz előkészítés során a gyümölcsöt szárítás céljából szétterítik a napon, vagy speciális szárítógépbe helyezik. Végezetül a szemeket meghámozzák és többször átszitálják, hogy megtisztítsák a szennyeződésektől.

A nedves előkészítés ugyan költségesebb, de így az úgynevezett ”lavados” vagy ”mosott” kávéfajták állnak elő, amelyek értékesebbek, mint a ”corrientes” vagy ”természetes” fajták.

A nedves előkészítés során a gyümölcshúst először a hántoló gépben (pulper) mechanikusan elválasztják a szemektől, majd azokat öblítő csatornákban megtisztítják. A megtapadó maradékok a kávészemek tárolása során az ún. fermentáló medencékben 24-36 óra alatt erjedési folyamaton mennek keresztül, ami során olyan puhává válnak, hogy leöblíthetők lesznek. Ezután a kávészemeket a napon vagy szárítógépekben megszárítják.